Change language

Håndværk, grønne fingre og mediearbejde på Lions Kollegiet

16.11.2015
Nyt internt beskæftigelses-tilbud for borgere med erhvervet hjerneskade på Lions Kollegiet

Nyt internt beskæftigelsestilbud for borgere med erhvervet hjerneskade på Lions Kollegiet har resulteret i nye grønne omgivelser til glæde for brugere, pårørende og medarbejdere.

På Lions Kollegiet, Center for Erhvervet Hjerneskade, bliver der nu dyrket grønne vækster i baghaven i specialkonstruerede, kørestolsvenlige højbede. Hen over sommeren har brugerne af det nye beskæftigelsestilbud snedkereret og eksperimenteret med forskellige grøntsager, krydderurter og blomster i en nyetableret nytte- og sansehave. Et andet element i beskæftigelsestilbuddet er et medieværksted, hvor ca. 10 borgere arbejder med at forevige aktiviteter og begivenheder for beboerne på Lions. Bl.a. i nyhedsbrevet ”Løvebrølet”

Redaktionen besøgte det nye tilbud en solrig efterårsformiddag, og fandt Rune, André og Michael i fuld vigør ved snedkerbordet i gang med at producere plantekasser – mens Abbas musik drønende ud af højttaleren. André er fra Polen og elsker Abba, Rune er fra Danmark og er oprindeligt murer, og Michael er pædagog på Lions Kollegiet, tømrer og ansvarlig for det nye beskæftigelsestilbud. Pelé fra Grønland er normalt også at finde ved snedkerbordet.”Pelé elsker at slibe, men er her ikke i dag”, fortæller Michael.
 
Et arbejdstilbud og meget mere
Det nye beskæftigelsestilbud er startet op i det små og er stadig under etablering. I opstartfasen har der været fokus på at etablere nyttehaven med de kørestolsvenlige højbede, blomsterbede, drivhus mv. og med at vedligeholde og passe det hele. ”Vi har også fået skudt medieværkstedet i gang”, oplyser Michael. To dage om ugen arbejder vi med små produktioner til gavn for både brugere og pårørende. Brugere af beskæftigelsestilbuddet hjælper endvidere værkstedsmedarbejderen på Lions Kollegiet med at vedligeholde de udendørs arealer uden om nyttehaven. Og så forsøger vi os frem med at bygge redekasser”. Rune viser en ottekantet redekasse frem, som han har produceret. ”Den skal min mor have”, fortæller han stolt.

Det er tydeligt, at gevinsterne ved beskæftigelsestilbuddet rækker ud over selve det at arbejde. Michael fortsætter: ”Vi nyder arbejdsfællesskabet, hvor vi sammen prøver os lidt frem og tager stilling til, hvad der skal plantes, og hvad vi kan producere”. Det nye grønne område kommer også andre til gode. Under besøget kom flere medarbejdere og beboere forbi for at nyde det rekreative miljø. ”Vi tager os af hinanden her, og nyttehaven bliver mere og mere et socialt samlingssted”, fortalte Julie, der er pædagog på Lions Kollegiet.  Nyttehaven har også givet anledning til en anden social aktivitet: En chilismagningskonkurrence med hjemmedyrkede chilier af forskellig styrke. ”Der blev jeg voldsomt udfordret!”, griner Michael. 

Fremtiden
Der er mange idéer og planer i støbeskeen for det nye arbejdstilbud. ”Vi udvikler tilbuddet stille og roligt og prøver at tænke hele vejen rundt”. Det fortæller afdelingsleder Anette Petersen. Inspireret af bogen ”Fra Jord til Bord” håber vi fx at kunne lægge et kredsløb ind i det, hvor køkkengruppen kan tilberede årstidens frugt og grønt fra haven og drivhuset. ”Med tiden håber vi at kunne udvide aktiviteterne til også at omfatte tilbud i  Center for erhvervet Hjerneskade; Verahus og Lersø Parkallé, slutter Anette Petersen og Michael Nielsen.  

Se flere billeder i

Løvebrølet side 18-20

Løvebrølet side 25